22 de febrer, 2008

literatura?

Quedem parats de nou en veure la cobertura que els mitjans dediquen a l'aparició d'un altre volum de Harry Potter. Però no pas pel fet en si. És evident que d'un esdeveniment qualsevols els mitjans en parlaran molt i en parlaran bé sempre que els promotors tinguin capacitat de convicció i de seducció, que vol dir capacitat econòmica.

El que ens sorprèn (encara) és que la premsa, la televisió i la ràdio parlen d'aquests llibres sota l'epígraf de "Cultura", i en aquestes cròniques contínuament usen la paraula "literatura".

Ens sorprèn, de fet, perquè som uns ingenus. I si ens fem la pregunta: "per què es parla de Harry Potter com a literatura?", la resposta és ben clara: ni els periodistes culturals (una altra denominació hilarant) no saben què és la literatura. O no ho volen saber, o ens volen vendre gat per llebre, o volen convertir els gats en llebres.

Sigui com sigui, tot plegat és ben trist. com la posta en la qual estem immersos.

(i aquesta nota és només una rabieta inútil)

5 comentaris:

subal ha dit...

No es posi pedres al fetge, senyor que es pon. Pot no ser literatura, ben cert, però sí que és una cosa que pot generar literatura. ja sap, guanyes pasta amb harrypotters que pots reinvertir comprant llibres que potser sí ho són.

Literatura=coses que no es venen.

Anònim ha dit...

I vostè, senyor SUbal creu que Empúries, o el grup al qual pertany, inverteix la pasta que li genera el Harry Potter en la publicació d'obres importants però no vendibles?
Vol dir que no és massa ingenu?
Me'n podria fer la llista?
Per exemple: què inverteix en poesia? en assaig? en ciència? en literatura minoritària? en la millora del tracte a autors i traductors?
(he he he)

3x3

subal ha dit...

No, miri, jo no crec res. Només sé que Bauçà no és precisament una cosa que estimuli l'economia d'una editorial. Però no seré jo que defensi els grans grups editorials.

El llegidor pecador ha dit...

Ah! La literatura... Terreny vedat, reserva limitada per uns quants? Tot és literatura. N´hi haurà de bona i de dolenta; alguns fins i tot formaran part de la seva història.

Harry Potter és literatura? Es clar que sí, doncs la grandesa d´aquest art d´explicar-nos històries fa que hi càpiga tothom.

Que trist seria passejar per una biblioteca o llibreria i trobar-me solament obres cabdals i imprescindibles, sense poder triar per jo mateix aquells llibres fútils, trivials, sense gaudir de l´opció d´equivocar-me.

Anònim ha dit...

amb tanta projecció mediàtica cap a uns certs llibres, pocs, no sé si li donen tampoc gaire oportunitat d'equivocar-se. o d'encertar-la...