21 de març, 2008

Digital, sí. Però, literatura?

Tirant carretera amunt, parem en un poblet. A sobre la taula del bar hi ha, bastant grapejat i arrugat, el suplement Babèlia de El País de la setmana passada. S'hi anuncia a la primera plana el tema monogràfic: La literatura digital, allò que ens ha de canviar la vida, diuen. I en comencem a llegir els articles.

Van parlant del llibre digital, dels llibres, que aviat seran pda, telèfon, ordinador portàtil, llibre i encara més coses. Parlen dels autors que posen les seves obres a la xarxa, abans de la publicació en llibre, per temptar els lectors o per fer tests sobre l'argument i els personatges mentre la novel·la encara no està definitiva. Parlen dels canvis en l'edició material dels llibres, en la distribució, etc. Parlen dels blogs i de totes aquestes coses. Però no hem sabut trobar que s'hi parlés de literatura.

I demanaríem als coordinadors d'aquest suplement, i a tots els periodistes i articulistes que van parlant de literaura digital, que, sisplau, si diuen que parlen de literatura, que parlin de literatura. Però que si només parlen del món del llibre, de l'edició, que canviïn el títol. Perquè el suplement del qual parlem no està gaire malament, atenent als estàndards d'aquesta mena de suplements, no diu gaire res que ja no sapiguéssim, però tampoc no diu bajanades; el normal. Ara bé, s'hi parla del món digital, sí. Però, literatura? Ni rastre.

Cada cosa té un nom, i bé els hauríem de fer servir bé. Si no, ja se sap... El ponent serà més ràpid encara.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

home, jo entenc que parlaven del suport. és com si parlessin del "llibre", que tampoc no implica necessàriament literatura. a partir d'aquí hi ha suports nous, la gent encara no sap gaire què fer-ne, ells han d'omplir pàgines... li veig un punt útil, que vol que li digui

Anònim ha dit...

El problema, al meu entendre, és que es fa massa èmfasi en el digital i no en el literari. Perquè sigui digital ja sembla que és nou i bo. I, normalment, és un text horrible o fins i tot pot no haver text.
Això no ajuda que la literatura digital progressi.

Seria més útil una crítica més estricta del literari.

Vaig llegir això:

http://biblumliteraria.blogspot.com/2008/06/existe-la-literatura-digital.html


i em sembla una reflexió seriosa.

Xabier